torsdag 10 mars 2011

Hur tänker jag, kring träning och kost?

Tänkte dela mig av mitt sätt att tänka kring träning och kost! Så ni får ett hum över hur jag anser att man ska träna och äta för bästa förbränning. Så här brukar jag råda de som frågar mig:

Träning före frukost är det bästa för viktminskningen och förbränningen! Börja med en morgonpromenad på morgon, gärna en timme. När det är kallt ute, kan man antingen gå på ett gåband på gymmet eller dansa till lite musik hemma bara. Med fördel för din förbränning, drick gärna lite kaffe 30 min innan du går din morgonpromenad. Medan du väntar på att kaffet kokar, ta gärna och göra lite sits up, skaffa gärna en balansboll, mycket skönare för ryggen att göra sits up på, tycker jag i alla fall. Sen kan du fortsätta med lita andra övningar för bröst, rygg, ben och armar.

När du gått din promenad är det dags för frukost. Sen kan du med fördel gärna köra något pass på kvällen 3-4 ggr i veckan.

När det gäller matväg ska du tänka - "Jag får äta vad jag vill, men i mindre portioner". Uteslut ingenting, för du får faktiskt äta vad du vill i mindre portioner. Plus att börjar du tänka - "Jag får INTE" Då kommer du absolut äta det du inte får! Det förbjudna vill vi alla ha ;) Alla gånger jag har gått ner i vikt, har jag ätit både pizza, godis och skrovmål i måttlig mängd. Det är viktigt att du tänker på att äta ungefär var 3:e timme, viktigt för att din förbränning skall hålla igång hela dagen. Att äta mycket och sällan är ett big no no om du vill gå ner i vikt, enligt mig. Ät istället tre måltider + två mellanmål på det sättet håller du förbränningen igång. Tänk på att gärna äta något efter du tränat.

Snacks som är riktigt gott om man vill ha ett nyttigare alternativ är Rostade Solrosfrön eller Melonkärnor - MUMS! Ät gärna sallad, till din måltid, det kommer i längden göra att du äter mindre och ta inte om, tänk på att du får äta om tre timmar igen, men du ska absolut inte gå hungrig från bordet. Jag är helt EMOT allt som heter dieter eller kosttillskott. Däremot kan jag tycka det är bättre att man dricker en måltidsersättning än att man hoppar över en måltid. På Apoteket har de riktigt goda Choklad måltidersättningar - Modifast är märket. Men välj hellre mat, men om inte det är ett alternativ, ta en Modifast då. På Kvantum säljer de något som heter "Viktkontroll". Det är en brustablett som jag brukar ta i samband med kaffet innan morgonpromenaden för att öka förbränningen under dagen. Gör det skillnad? Ingen aning, men psykiskt gör det, det! ;)


Ett tips är även att äta mat på en assiett istället för på en tallrik. Det gör att det blir automatisk mindre portioner. Det brukar jag göra.  Detta kan ju låta som ett "anorexia tips". Kanske borde tas bort som ett tips(?) Ni kan bortse från det.  Jag gör det mest för att jag behöver inge mer mat än så och de assietter jag använde mig av är bara lite mindre än en vanlig tallrik. Ni kan se den assiett jag brukar använda här nedanför på bilden.


Bild lånad från Fyrklövern.

Dagens Träning och Matintag.

Kl. 9.40
1/2 kopp Kaffe
40 st sits up.
2 st armhävningar (gick inte alls, för mycket träningsvärk)
10 st Fyrbent kryss.
15 X 2 Liggande Benlyft.
10 st "ben upp i luften" (svinjobbig vet inte vad den heter)
20 st rygglyft
10 minuters dans/jogging.


Nu kom jag till ett dilemma
Äta frukost nu eller efter träningspasset jag ska på kl. 11.00 ?
Tog beslutet att dricka lite måltidsersättning 2/4 del av en måltid och äta ett ägg. Så jag får i mig lite frukost i alla fall. Frukosten ska ju vara dagens viktigaste måltid.


Kl. 11.00-12.00
Bodyvive.


Jag innan Bodyvive träningen på Stil.


Kl. 12.45
1/2 portion Biff med lök och ris.
Chokladbollar.
Fanta

Kl. 18.55 
1/2 portion havregrynsgröt med hallonsylt och lättmjölk. (tanken var att äta en portion men eftersom middagen hamnade på golvet, hann jag inte äta en hel portion)
1 Ägg
1 glas viktkontroll (förbränningssyfte)


Kl. 19.30-20.00
Indoor Walking
Idag var det riktig kul, kände mig riktigt trött men stod och tänkte på att om jag kör detta 2-3/vecka så lär jag kunna springa en mil utan problem i sommar. För vilken konditionsträning det är! :0)


Kl. 20.10
1 ägg + 1 Banan.


Dagens Sammanfattning:
För(?) Mycket träning och för lite mat! Men jag går inte upp i vikt i alla fall ;) 
Ni kanske märker vilken proteinkälla jag gillar oxå? Ägg! Enkelt och fort går det! Känns som att jag inte gjort annat än ätit ägg idag. Men äggen har jag fått av mormor och de kommer direkt från en hönsgård, så de är MUMS!